Dişlerinize iyi bakıyor musunuz? Bu sorunun yanıtı evet olsa bile yedikleriniz, içtikleriniz zamanla diş çevrelerinizde birikim yapar ve düzenli diş fırçalasanız dahi plak oluşturur. Diş eti çizgisi boyunca oluşan ve diş yüzeylerinde şeffaf yapışkan oluşan bu tabaka plak olarak adlandırılır. Bu plak tabakası içerisinde milyonlarca bakteri barındırarak zamanla diş etlerine ve diş minesine zarar verebilir. Siz dişlerinize iyi baktığınızı düşünseniz de plaklar zaman içinde diş taşına dönüşür. Diş taşı, tükürükte yer alan minerallerin ve bakterilerin sertleşmesi sonucu oluşur. Diş taşları ve plaklar diş eti iltihabı gibi hastalıklara yol açar. Bu sebeple diş taşı temizliği çok önemlidir.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği; dişlerin yüzeyinde ortaya çıkan ve tartar olarak olarak da bilinen tabakaların diş hekimi tarafından özel aletler ile çıkarılmasıdır. Diş eti çizgisinin üzerinde oluşan yapılar, diş etlerinde inflamasyona neden olarak, hassasiyete yol açabilir ve diş etine zarar verebilir. Bu da zaman içerisinde diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunlardan biri diş eti iltihabıdır (gingivitis). Kanama ile kendini gösterir. Gözenekli, sert, kahverengi ve sarı renklerinde olan diş taşları, yapısı sebebi ile içecek ve yiyecekleri kolay bir şekilde tutabilir, doğru diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı da zorlaştırabilir. Bakteri oluşumundan ötürü ağız kokusu ve diş taşı oluşturur. Gingivitis tedavi edilmediğinde daha ileri aşamada periodontitise neden olarak ileri kemik kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle diş taşı temizliği, doğru bakım yapılabilmesini ve ağız hijyeninin korunmasını kolaylaştırır.
Diş Taşı Neden Oluşur?
Diş taşının oluşmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Düzenli olarak diş bakımının yapılmaması durumlarında ortaya çıkar.
- Diş ipinin kullanılmaması durumlarında meydana gelir.
- Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin bol miktarda tüketildiği durumlarda oluşur.
- Tükürüğün yapısı diş taşı oluşumuna sebep olur. Diş taşları daha çok tükürüğün yoğun olduğu yerlerde görülebilirler.
- Dişlerin arka kısımlarının ve ağız içinin yeterli düzeyde fırçalanmaması durumlarında diş taşları oluşabilir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği evde yapılan günlük diş bakımından farklı olarak diş hekimi tarafından yapılan özel bir uygulamadır. Günlük diş bakımı rutininden farklı adımlar içerir.
- Diş hekimi tarafından diş taşları özel ekipmanlar ile teker teker kazınır.
- Ultrasonik cihazlar ile detaylı temizleme işlemi yapılır.
- İşlemden sonra dişler cilalanarak pürüzsüz bir hale getirilir. Cila uygulaması sırasında dişlerde kalmış olan plaklar temizlenerek dişlerden uzaklaşması sağlanır. Uygulamadan sonra sonra dişlerde çok daha parlak ve sağlıklı bir görünüm elde edilir.
Evde diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
- Diş taşı oluşumunu engellemek için günde iki kere ( sabah ve akşam yatmadan önce) dişler doğru şekilde fırçalanmalıdır.
- Periyodik diş fırçalama uygulaması sonrasında diş ipi kullanılması gereklidir. Diş ipi yardımı ile diş aralarında kalan plağın çıkarılması sağlanır. Ancak diş ipi kullanımı sonrasında da belli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Diş ipi kullanımında ip ilk olarak ortağa parmağa sarılmalıdır. İpin uzunluğu yaklaşık 30 cm kadar olmalıdır. Diş ipi, işaret parmağı ve baş parmak arasında gergin bir şekilde tutularak dişlerin arasında nazik bir şekilde geçirilmelidir. Dişlerin arasına geçirilen diş ipinin “C” harfine benzer şekilde tutulması gerekir. Diş ipleri ileri geri hareket ettirilerek, diş ipi zorlanmadan ve kırılmadan diş aralarında yer alan plak dışarı çıkarılır. Dişlerin yan yüzeylerinin temizlenmesi amaçlanır. Diş ipi kullanılırken diş etine zarar vermemek önemlidir.
- Uygulama, tüm dişler için aynı şekilde tekrarlanmalıdır.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diş taşı temizliği, tartarların miktarına ve derinliğine göre değişir. Diş hekimleri 25- 30 dakika arasında süren diş taşı temizliği bazı durumlarda 1 saate kadar uzayabilir. Çoğunlukla tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı arttırılabilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş taşı temizliği işleminden sonra belirli hassasiyetlere dikkat edilmesi gerekir. Yapılan uygulama sonrasında diş hekiminin önerilerine muhakkak uymak gereklidir. Bu önerilerden bazıları şu şekildedir:
- Yapılan diş taşı temizliği sonrası 20 dakika boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemesi gereklidir.
- Temizleme işleminden sonra dişlerde 1 gün boyunca soğuk hassasiyeti ve sıcak hassasiyeti oluşabilir.
- Uygulama sonrasında iyileşme sürecinin daha kısa sürmesi için ılık su içerisinde karıştırılacak tuz ile gargara yapılabilir.
- Dişlerin her gün düzenli bir şekilde fırçalanmasına devam edilir.
- Eğer işlemden sonra herhangi bir ağrı hissedilirse ağrı kesici kullanılabilir.
- En az 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne devam edilmelidir.
Diş taşları ağız kısmında kötü bir görüntüye sebep olmaktadır. Kişilerin genetik yapısı ve yiyecek-içecek alışkanlıklarına bağlı olarak diş taşı oluşumu daha kısa sürede de meydana gelebilir. Bu durum düzenli bir şekilde diş ipi kullanılması ve dişlerin fırçalanması ile azaltılabilir. Yine de söz konusu diş taşı oluşumu tam olarak önlenemez. Bu durumda düzenli bir şekilde diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş taşı temizliği hangi sıklıklarda yapılmalı sorusu hastalar tarafından sık sık sorulmaktadır. Buna diş hekimi karar vermektedir. Ağız içi hijyen ve bakım ve diş hekimi kontrollerinin sıklığı burada belirleyicidir. Uzmanlar diş eti hastalığı veya riski olması durumlarında (diyabet hastalığı, sigara içilmesi vb.) diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını tavsiye eder. Tükürük yapınız ve ağzınız tartar ve plak oluşumuna yatkınsa daha sık diş temizliği ve muayene yapılabilir. Ağız hijyeni rutini sağlayamayanlar, çok fazla nişastalı ve şekerli yiyecekler ve içecekler tüketenler, sigara kullananlar, baş ve boyun bölgesine terapi alanlar, diş temizliğini iyi yapmayanlar diş taşı oluşumuna daha yatkın olan kişilerdir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluklar Normal Midir?
Dişlerin etrafında biriken diş taşları zaman içerisinde diş etinde ve kemikte çekilmeye sebep olur. Bu çekilmeye sebep olmuş durumdaki diş taşlarının temizlenmesi sonucunda dişlerin arasındaki açıklıklar daha da geniş bir hale gelebilir. Bu noktada diş taşı temizliği sonrasında dişlerin aralarında boşluk oluşması yanlış yapılmış bir tedavi ya da diş tedavisinin bir komplikasyonu olduğu anlamına gelmemektedir.
Evde Diş Taşı Temizliği Yapılır Mı?
“Evde diş taşı temizliği yapılır mı?” ve “Diş taşlarının bitkisel bir çözümü var mı?” soruları hastalar tarafından çok sorulmaktadır. Bitkisel yollar ile ya da evde diş taşlarını temizlemek mümkün değildir. Diş taşı temizliğinin profesyonel bir şekilde, özellikle dışardan bakınca görülmeyen diş eti altını kontrol ederek temizlemek gerekir. Bu işlemleri bitkisel bir maddeyle ya da evde yapmak mümkün değildir.
Dişleri limonlu karbonat ile fırçalamak sureti ile temizlemek de çok merak edilmektedir. Fakat bu yanlış bir yöntemdir. Dişlere geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. En sağlıklı diş taşı temizliği uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Bizi tercih ederek diş taşı ve diğer diş sorunlarınızın en kısa süre içerisinde çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Fiyatları
Diş taşları, hemen hemen herkeste görülen bir durumdur. Fakat bazı durumlarda ilerleyerek ağız içinde ve dişlerde çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bu sebeple düzenli diş hekimi muayenesi olmak ve gerektiğinde diş taşı temizliği yaptırmak önemlidir. Güvenilir hastanelerde ve diş kliniklerinde periodontoloji uzmanları ya da tecrübeli diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Tam da bu noktada kaliteli hizmetlerimiz ile her zaman ön plana çıkmayı başarıyoruz. Uzun seneler boyunca bu alanda çalışmalarımızı sürdürerek edinmiş olduğumuz deneyim ve tecrübeler ile her zaman profesyonel bir şekilde hizmet veriyoruz.
Diş taşı temizliği fiyatlarımız, kişinin diş eti hastalığı olup olmaması, dişlerinin lekelenme miktarı, diş taşı birikimi ve diş yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Siz de diş taşı sorununuz olduğunuz düşünüyorsanız en kısa süre içerisinde diş hekimi kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyiniz.