1. Ana Sayfa
  2. /
  3. İmplant

İmplant

implantİmplant, ağızda eksik olan diş ya da dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen vida benzeri yapay diş köküdür. İmplant yerleştirildikten sonra üzerine sabit protez diş yerleştirilerek eksik olan dişler tamamlanır. İmplant tek diş için yapılabileceği gibi birden fazla diş için de yapılabilir. Kişinin alt\üst çene kemiğinin tamamında diş olmaması durumunda ise dört diş implant yapılarak üzerine çene kemiği boyunca çıkarılabilir yani hareketli protezler yerleştirilebilir. İmplant tedavisinin kolay ya da zor olması kişinin diş eti ve kemik yapısına göre değişiklik gösterir. Çene kemiğinin üzerinde uzun süre diş olmaması kemiği eritebileceğinden implant tedavisine ek olarak farklı uygulamaların da gerekliliği doğabileceğinden tedavi süresinin uzamasına ve zorlaşmasına neden olabilir.

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantı uygulaması; kişinin dişlerini farklı nedenlerle kaybetmesi durumunda uygulanır. Adı her ne kadar yapay diş kökü olsa da implant tedavisi gerçekleştirildikten sonra kullanılan kaliteli titanyum yapay diş kökü çene kemiği ile kaynaşarak kendi diş kökünüz halini alır. Bu sayede kişiyi dişsizlikten kaynaklanan konuşma, yeme problemlerinden, estetik kaygılardan kurtarmış olur.

İmplant tedavisine alternatif olarak uzun yıllar köprü tedavisi yaygın olarak kullanılıyordu. Yani kaybedilen dişinin sağ ve sol yanında kalan dişler kesilerek 3 dişi kapsayan hareketli protezler kullanılabiliyordu. Ancak bu yöntem hem sağlıklı olan yan dişlere verdiği zarar hem de boş kalan çene kemiğinin zamanla erimesi gibi dezavantajları da beraberinde getirebiliyordu. Yapay diş köklerinin yaygınlaşmasıyla köprü tedavisine talep azaldı.

Diş implant tedavisinin nasıl yapılacağı çene kemiğinin kompozisyonuna ve implantın tipine göre değişir. Bununla beraber kemik iyileşmesi uzun bir zaman gerektirdiği için implant tedavisinin tamamlanması 4 ila 6 aylık bir süreyi alabilir.

İmplant tedavi teknikleri nelerdir?

İmplant tedavisi uygulanma şekilleri bakımından 3’e ayrılır. İmplant tedavisi uzun yıllar üzeri boş kalmış çene kemiğine yapılabileceği gibi kısa süre dişsiz kalan kemiğe de yerleştirilebilir. Son yıllarda önemli bir implant tekniği olarak öne çıkan bir başka yöntem ise “Immediat İmplant” tekniğidir. Bu teknikte işlevini yitirmiş diş kökü çekilir ve aynı seansta implant yerleştirilerek tedavi süresi kısaltılır.

Klasik İmplant

Halk arasında en çok bilinen implant tekniğidir. Kişinin çene kemiğinde erime varsa kalınlığı yeterli değilse ek kemik dokusu ya da kemik grefti kullanarak kemik kalınlaştırılabilir ya da bu işlemlere gerek olmaksızın kişinin diş eti açılarak kemiğe ulaşılır ve implant yerleştirilerek diş eti yeniden kapatılır, dikiş atılır. Gerek olduğu durumlarda sinüs lift tekniğiyle kemik doldurularak da implant yerleştirilebilir. İmplantın yerleştirilmesinin ardından kemiğin iyileşme durumuna göre 3 ila 6 ay beklenilir ve üzerine kaplama yapılarak tedavi tamamlanır.

Dikişsiz(Flapsiz) İmplant

Klasik implant yönteminden avantajı diş etinin kesilmemesi olarak söylenebilir. Tedavi öncesinde 3 boyutlu röntgen ile hastanın çene kemiğinin durumu analiz edilir. Kemik durumu dikişsiz implant için yeterli ise işleme başlanır. Lokal anestezi altında özel aletlerimizi kullanarak diş etini açmadan çene kemiği üzerinde implantın yerleştirileceği boşluk belirlenir ve açılır. Sadece birkaç dakika süren işlemle yapay diş kökü dediğimiz implant kemiğe yerleştirilir. Klasik implantta olduğu gibi dikişlerin alınması süreci yaşanmaz. Sonrasında 3 ay boyunca kemik ile implantın uyum sağlaması beklenir ve bekleme süresinin sonunda implant üzerine kaplama yapılır. Klasik implantta olduğu gibi açık yara yeri olmadığı için ödem ve enfeksiyon riski çok daha azdır, ağrı oranı da klasik implanta oranla çok düşüktür. Hastalar ertesi günü iş yaşantısına dönebilir.

Immediat İmplant

İmmediat implant uygulaması dişin çekildiği operasyonda implant uygulamasının da yapılmasıdır. Böylece dişin çekilmesinin ardından işlemin devamı olarak implant yerleştirilir. Hasta için tekrar bir implant randevusu oluşturmaya gerek kalmaz. Bu hastalarımızın kendi dişlerine kavuşma sürelerini 3 ay daha kısaltmış olur. Tek bir operasyonda hem diş çekilir hem de çekilen dişin boşluğuna implant yerleştirilir. Kanama olmadığı için ödem ve enfeksiyon riski daha azdır. Hastalar operasyonun ardından kısa sürede günlük hayatına dönebilir, acı ve ağrı çok azalır. Hızlı yerleştirilen implant ile çene kemiği hiç boş kalmadığı için kemik ve diş eti korunur.

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde şekillerine göre çok sayıda implant çeşidi bulunmaktadır. Bununla beraber, en yaygın olanı vida şeklindeki implant çeşididir. Kullanılan implant tipi hastanın destek dokusuna ve çene kemiğine bağlıdır. Farklı implant türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Endosteal İmplant: Bir ya da daha fazla diş eksik olduğunda kullanılan bir implant çeşididir. Çene kemiğinin iç kısmında kullanılır. Günümüzde en sık kullanılan implant türleri arasında yer almaktadır. Silindirik, bıçaklı ve vidalı olarak sınıflandırılır.
  • Subperiosteal İmplant: Bu implantlar kemik ölçülerine uygun şekilde hazırlanır ve çiğneme kuvveti tüm çene kemiğine paylaştırılır. Kafes şeklindedirler. En popüler implant türlerinden biridir.
  • İntromucosal İmplant: Bu bir titanyum implanttır. Günümüzde yaygın kullanılmamakla birlikte protez restorasyonunu daha iyi hale getirmek için tercih edilebilirler.
  • Transmandibular İmplant: Kemik hacmi eksikliklerini gidermek için kullanılan bir implant çeşididir. Zor bir tedavi şekli olduğundan ötürü günümüzde yaygın olarak kullanılmamaktadır.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi 5 aşamada gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalar şu şekildedir:

  1. Muayene: Bu aşama hastanın genel sağlık ve diş muayenelerinden oluşur. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant yapılmasına uygun ise ağızdaki dişlerin durumu ve çekilecek özel bir röntgene göre, kullanılacak implantın uzunluğu ve tipine diş hekimi karar verir. Bu aşamada implanta ve sonradan implantın üstüne yapılacak proteze karar verecek hekimin deneyimli olması çok önemlidir.
  2. Operasyon: İmplant lokal anestezi uygulanarak yerleştirilir. İşlem uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 10 dakika ile bir buçuk saat arasında sürebilir.
  3. İyileşme Aşaması: İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre 3-6 ay arasında değişkenlik göstermektedir. İyileşme aşamasında gerekirse hastaya geçici bir protez yapılır. Hastalar uygulanan implantların üstüne çok yüklenmeden normal beslenmelerine devam ederler. İyileşme süresi esnasında implantı uygulayan hekim belirli aralıklar ile hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen çektirmesini talep edebilir.
  4. İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi: İmplantlar genel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça çene kemiğinin üzerine yerleştirilen silindir şekline benzeyen parçadır. Protez yapımı için kemik içerisinde yer alan birinci parça ile uyumlanan abutment adı verilen ikinci parça daha vardır. İyileşme süresi tamamlanıp birinci parçanın çevresi tamamen sağlıklı kemik ile sarıldıktan sonra üst yapı yerleştirilir.
  5. Protezin Yapılması: Üst yapının ölçüsü alınır. Protez bilinen yöntemler ile bitirilir.

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Günümüzde diş çekimlerinin hemen sonrasında da implant çene kemiğine yerleştirilebilir. Burada belirleyici olan diş çekiminin yapıldığı bölgenin ödem, iltihap ve kanama yönlerinden diş hekiminiz tarafından değerlendirilmesidir. Uygun görülmesi durumunda dişin çekildiği seansta diş kökünden boşalan alana yapay diş kökü yerleştirilebilir.

Diş hekiminin uygun bulmadığı durumlarda implant tedavisi için dişin çekilmesinin ardından çene kemiğinin kendini toparlaması için 2-3 ay süre ile beklenilmesi önerilebilir.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Neden implant yaptırmalıyım ve implantın yararları nelerdir” soruları implant tedavisini merak edenler tarafından sıkça sorulmaktadır. İmplant tedavisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. İmplant tedavisinin en önemli avantajı uzun yıllar ağız ve diş sağlığını hiçbir sorun yaratmadan koruyabilmesidir. İmplant tedavisinin diğer avantajları şu şekildedir:

  • İmplant, kişinin yaşam kalitesini yükseltir.
  • Protez kullanımında yaşanılan düşme ve rahat yemek yiyememe sorunları yaşanmaz.
  • Çene kemiğinin üzeri boş kalmadığı için kemik erimesini önler.
  • Dişsizlik nedeniyle yaşanabilecek konuşma ve yeme bozukluklarının önüne geçer.
  • Tedavinin ardından implant dişler kendi dişiniz gibi olur. Diğer dişlerden farklı olmadığı için günlük ağız ve diş bakım rutinlerinize devam etmeniz yeterlidir. İmplantlar özel bir bakım gerektirmez.
  • Gülme ve konuşma gibi günlük aktivitelerinizi sınırlamak zorunda olmadan günlük yaşantınıza rahat bir şekilde devam edebilmenizi sağlar.

Lazer Destekli İmplant Nedir?

İmplant tedavisi diş hekimliğinde çok sık tercih edilen bir uygulamadır. İmplant tedavisinin kapsamını ve süresini belirleyen en önemli etken çene kemiğinin iyileşme sürecidir. Lazer destekli implant ise minimal invaziv bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Hastanın ağız içinde yeterli kemik hacminin olduğu her bölgede lazer destekli implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Diş hekiminin uygun görmesi durumunda tercih edilecek lazer destekli implant ile iyileşme süreci daha konforlu hale getirilmektedir. Operasyon esnasında hastanın sağlık durumuna, genel durumuna ve bölgenin yapısına göre farklı türde lazerler kullanılabilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?

İmplant tedavisi şu kişilere uygulanmaktadır:

  • 18 yaşını geçmiş olan yetişkin kişiler,
  • Yeterli kemik kalınlığı ve yoğunluğuna sahip olan kişiler,
  • Şeker, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyonu kontrol altına alınmış kişiler,
  • Hareketli protezleri kullanamayan kişiler.

Bazı engeller ya da bedensel rahatsızlıklar sebebi ile implant tedavisi sakıncalı olabilir. Bu durumlar;

  • Bazı kalp rahatsızlıkları,
  • Kan pıhtılaşma problemleri,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Diyabetin düzenli seyretmediği ve kontrol altında olmayan durumlar,
  • Çenede yer alan kas ve kemik dokunuşunun uygun olmaması, anatomik ve yetersiz olarak riskli olması,
  • Hastanın implant tedavisi sonrası ağız temizliğini tam anlamıyla yapamayacağı durumlar.

İmplant Dişin Ömrü Ne Kadardır?

İmplant dişin ömrü hastanın ağız sağlığına özen göstermesi ile belirlenir. İmplant diş özel bir bakım gerektirmediği gibi herkesin günlük uygulaması gereken diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımının düzenli yapılması gerekir. Genel olarak ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesi hem genel ağız sağlığını koruyacak hem de implantın zarar görmesini engelleyecektir.

İmplant tedavisinden sonra yılda 2 kez yapılacak düzenli diş kontrolleri ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunu önceden fark edebilmek açısından oldukça önemlidir.

Diş İmplant Fiyatları

Diş implant fiyatları, diş implantı yaptırmak isteyen kişiler tarafından sık sık araştırılmaktadır. İmplant bir diş ameliyatı çeşididir. Eksik dişlerin yerine cerrahi bir uygulamayla diş kökü görevini görecek bir yapı oluşturulur. Diş implantının bu konuda deneyimli hekimler tarafından ve modern yöntemler ile yapılması çok önemlidir.

Kliniğimizde yüksek Alman standardında ekipmanları kullanmaktayız. Sizleri daha fazla bilgi için İstanbul Nişantaşı’nda bulunan kliniğimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız.

 

Sohbeti aç
İletişime geçin.
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?