1. Ana Sayfa
  2. /
  3. Ortodonti

Ortodonti

Genetik nedenler ya da bebeklik çağındaki yanlış alışkanlıklardan dolayı dişlerde çapraşıklıklar ortaya çıkabilir. Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, parmak emme, tırnak yeme alışkanlıkları, süt dişinin geç ya da erken kaybı nedeniyle daimî dişlerin yerinde oluşan kaymalar ve dişlerde çapraşıklıklar meydana gelebilir.

Bu çapraşıklıklar, düzeltilmediğinde çiğneme sorunlarına neden olabildiği gibi zaman içerisinde dişlerin doğru temizlenmemesi dolayısıyla çürüklere, dişeti iltihaplarına ve çene kemiğindeki oluşturabileceği baskı nedeniyle de ağrılara yol açabilir. Ayrıca estetik kaygılarla da kişiler dişlerindeki çapraşıklıktan rahatsızlık duyabilir. Bu durumda ortodonti tedavisi uygulanmaktadır.

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yoktur. Çocukluk çağında fark edilen ve erken dönemde planlanan tedavi daha hızlı sonuç verebildiği gibi yetişkinlerde de ortodonti tedavisi sorunsuz uygulanabilmektedir.

Diş teli tedavisi

Ortodonti tedavisinde en yaygın kullanılan tedavi şekli tel tedavisidir. Diş telleri istenen yönde, belirli bir zaman boyunca, sürekli güç uygulama prensibiyle çalışır. Dişlerin arzulanan pozisyonu almaları sadece sürekli ve hafif bir basınçla sağlanabilir. Dişlere yapışan ve üzerlerinde tellerin geçebileceği delikler bulunan aparatlara braket denir. Bu braketler metal ve seramik olabilir. Seramik braketler daha estetik bir görünüm sağlar. Braketler dişlere yapışık oldukları için 24 saat tedaviye katkı sağlarlar. Braketlere tutturulan tel normal durumuna dönmesi için dişlere belirli bir güç uygular. Böylece zaman içerisinde dişler istenilen konuma getirilir.

Şeffaf plak tedavisi (Invisalign)

Estetik kaygılar nedeniyle bazı hastalarımız tel tedavisi yerine şeffaf plak olarak adlandırılan tedavi yöntemini tercih edebilir. Şeffaf plaklar kişiye özel hazırlanan plaklardır ve kullan- çıkart prensibine dayanmaktadır. Plaklar belirli sürelerde değiştirilerek diş ve çene üzerine uygulanan basınç artırılır. Ancak bu tedavide dikkat edilmesi gereken nokta kişinin tedavisine ne kadar sadık kaldığıdır. Tedavinin başarısını belirleyen en önemli faktör, kişinin kendisidir. Çünkü plakların gün içinde belirlenen sürede dişte kalması gerekmektedir. Aksi halde dişlerde gereken basınç uygulanmayacak ve çapraşıklıklar planlanan şekilde düzelmeyecektir.

Tıpkı tel tedavisinde olduğu gibi şeffaf plak tedavisinde de süre kişinin dişlerindeki çapraşıklık durumuna göre 6 ay ile 1 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Sohbeti aç
İletişime geçin.
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?