1. Ana Sayfa
  2. /
  3. Protez

Protez

Dişler, genetik nedenler ya da dış etkenlerle yıpranabilir, kısmen ya da tamamen kaybedilebilir. Bu durumlarda konuşma, yemek yemede zorluk yaşanmasının yanı sıra estetik sorunlarla kişilerin hayat kaliteleri düşebilir.

Diş kayıplarında hareketli ya da sabit protezler seçenekleri mevcuttur.  Kişiye özel olarak üretilen diş protezleri, hastanın ağız yapısına tam uyum sağlayan, rahat kullanılabilen, ağız içine sabitlenebilen ya da ağza kolayca takılıp çıkarılabilen yapay dişler olarak da tanımlanabilir.

Sabit protezler

Ağız içine yapıştırılarak uygulanan sabit diş protezleri, kişinin kendi isteğiyle çıkarılamaz. Diş kaybının tamamen olduğu durumlarda implant üzeri yapılabildiği gibi diş kaybının kısmen olduğu durumlarda dişin kesilerek küçültülmesi ve üzerinin kaplanmasıyla elde edilir. Sabit protezler;

  • Metal altyapılı porselen diş kaplama,
  • Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama,
  • Porselen (Laminate veneer) diş kaplama gibi türlere ayrılır.

Metal altyapılı porselen diş kaplama

Uzun süren diş tedavilerinde hastanın diş eksikliği ve estetik kaygı yaşamaması açısından geçici olarak uyguladığımız protez seçeneğidir.

Zirkonyum altyapılı porselen kaplama (Zirkon kaplama)

Zirkonyum altyapılı porselenler dişteki kaybın çok olduğu durumlarda dişin tüm yüzeyinin kaplanması durumunda uygulanır. Diş kesimi yapılmadan önce hastadan ölçü alınır. Alınan ölçü kalıba dökülerek bir model elde edilir. Ölçüye göre CAD-CAM ile dişin zirkonyum altyapısı hazırlanır ve üzerine porselen yığılır.  Hazırlanan diş, hekim tarafından hastanın dişine özel bir yapıştırıcıyla yapıştırılır. Protez diş yapıştırıldıktan sonra hastalarımız kendi dişine kavuşmuş ve diş kaybından kurtulmuş olur.

Lamina (Yaprak porselen)

Lamina kaplamalar altyapılı kaplamalara oranla dişin çok az aşındırılması ya da hiç aşındırılmamasıyla dişin sadece önyüzüne uygulanır. Bu nedenle yaprak kaplama olarak da adlandırılır. Bu işlem yapay tırnak takma işlemi gibi de düşünülebilir. Lamina, diş aralarındaki mevcut boşlukların gizlenmesi, dişlerdeki şekil bozuklukları ve kırık nedeniyle oluşan görünümün düzeltilmesi gibi nedenlerle uygulanabilir. Lamina uygulamalarda dişe müdahale oldukça azdır. Yaprak gibi yapıştırıldığından dişlerde kesme işlemine çoğunlukla gerek kalmaz. Lamina kaplamalar yapılacak işleme göre 0.5 mm kalem ucundan daha ince olarak üretilebilir. Bu kadar ince olmasına rağmen dişe yapıştırıldıktan sonra kendi dişleriniz kadar sağlam olarak yıllarca kullanılabilir.

Lamina kaplamalarda hastanın dişlerinin ölçüsü alınır. Alınan ölçüler mumlama tekniği ile oluşturan mock-up örneğine aktarılır. Hastanın dişlerinde herhangi bir işlem yapılmadan önce bu örnek uygulanır ve hastalar tedaviden sonra dişlerinin nasıl görüneceğini deneyimlemiş olur. Örnekten memnun kalındıysa tedaviye geçilir.

Hastadan alınan ölçüler diş teknisyeni tarafından laboratuvarda özel olarak üretilir. Yaklaşık bir hafta süren bu işlemin ardından oluşturulan kişiye özel laminalar diş hekimi tarafından hastanın dişlerine yapıştırılır.

Dişler yapıştırıldıktan sonra kişinin kendi dişi gibi sorunsuz kullanılabilir. Kişinin ağız ve diş hijyenine dikkat etmesi protez dişlerinin kullanım süresini uzatmakta önemli rol oynar.

Engin Aksoy Alman Diş Kliniği’nde yapılan protez dişlere 8 yıl garanti ve 20 yıldan fazla kullanım süresi verilmektedir.

Hareketli protezler

Eksik dişlerin yerini alabilen aparey olarak tanımlanabilen hareketli diş protezleri, hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilir. Doğal dişlerin olduğu fakat sabit protez için yeterli desteğin olmadığı vakalarda uygulanır. Uygulama sırasında var olan dişlerden ve dokulardan destek alınır. Hareketli protezlerin 4 farklı çeşidi bulunur:

Total Protezler: Kişinin ağzında hiç diş bulunmadığında tercih edilen total protez, alt ve üst çeneye ayrı ayrı uygulanır. Halk arasında takma diş olarak da bilinen total protez, çoğunlukla akrilikten üretilir.

Parsiyel Protezler: Halk arasında kancalı diş protezi olarak bilinen ve doğal dişlerin bir kısmının olmadığı durumlarda uygulanabilen parsiyel protez, hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilir. Bölümlü protez olarak da tanımlanan parsiyel protez, kayıp ve eksik dişlerin yerine takıldığında işlevselliğin yanı sıra estetik görünüm de sağlar. Parsiyel protezler çoğunlukla akrilik ve tek parça dökümden üretilir. Var olan dişlere kroşe tellerle tutturulur.

İmmediat Protezler: Geçici protez olarak da bilinen immediat protezler, doğal dişlerin çekilmesiyle oluşan estetik kaygının giderilmesi için uygulanır. Dişler ilk çekildiğinde ağız içi dokularda şişlik oluşur. Kalıcı protez yapılmadan önce bu dokuların normale dönmesi için beklenmesi gerekir. Bu süreçte hasta kalıcı protezleri uygulanana kadar immediat protezleri kullanabilir.

İmplant Üstü Protezler: Hareketli bir proteze sabitlik kazandırmak için implant uygulanır. Böylece kişinin nihai protezi, çene kemiği içinde bulunan implantlara tutturularak, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının etkinliği arttırılır.

Sohbeti aç
İletişime geçin.
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?