1. Ana Sayfa
  2. /
  3. Güncel Yazılar
  4. /
  5. Diş Sağlığı
  6. /
  7. Sağlık ağızda başlar!

Sağlık ağızda başlar!

Diş hekimliği, sadece gelen hastanın ağzındaki sorunları gidermek midir sadece? Biz diş hekimlerince asla bu kadar sığ değildir hekimlik. Öncelikle hekimlik mesleğimizin doğası gereği hastalarımızı, hastalıklar gelmeden önce uyarmalı ve bilgilendirmeliyiz.

Ağzımız, sadece gıdalarımızın giriş noktası değildir; bakterilerin, mikroorganizmaların, virüslerin de vücuda girdiği yerdir. Çünkü gün içinde tükettiğimiz tüm gıda maddeleri; içecekler, yiyecekler, çikolatalar, bisküviler, meyveler, sebzeler dişlerimizde kalıntı bırakarak sindirim sistemine ulaşır. Bizler dişlerimizi fırçaladıkça ve ağız hijyenimize dikkat ettikçe hastalık nedeni olan bu tür mikroorganizmaların ağız içinde yaşamasına, üremesine ve ilerlemesine engel oluruz.

Aksini düşünelim.

Gün içinde pek çok gıda tüketiyoruz. Kahvaltıdan itibaren keşke sayma ya da takip etme fırsatımız olsaydı yediklerimizi. Ancak bunu yapmıyoruz ve sürekli bir şeyler giriyor ağzımızdan içeri. Günde iki kere diş fırçalamayı öneriyoruz ki (kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere) tükettiğimiz gıdaların artıkları ya da parçaları dişlerimizde, diş aralarında kalmasın diye. Çünkü artıklar ağzımızda kaldığında çürüyor, çürüyor, çürüyor ve bakteri oluşmasına neden oluyor. Bu bakteriler temizlenmedikçe ağzımız nemli bir ortam olduğu için çoğalmaya ve yakınında bulunan dişleri, dişetlerini de etkilemeye başlıyor. Dişlerin çevresinde bakteriler plak oluşturuyor yani diğer bir adıyla diş taşı. Diş taşları biriktikçe fırçayla temizlenmeyi de zorlaştırıyor. Dişler temizlenmedikçe bakteriler ağızda ilerliyor ve dişleri çürütüyor, çürükler diş kanalından içeri giriyor ve diş etlerini iltihaplandırabiliyor. İltihaplar ise sadece diş etleriyle sınırlı kalmıyor maalesef. Kan dolaşımı yoluyla beyne, kalbe, böbreklere kısacası tüm vücuda yayılıyor.

Bir gün kalp krizi geçirebilirsiniz ve bunun nedeni yeterince özen göstermediğimiz ağız ve diş hijyeniniz olabilir. Hamileliğiniz sırasında nedeni bilinmeyen düşük yaşayabilirsiniz ve bunun nedeni diş etinizdeki iltihaplanma olabilir. Romatizmal hastalığınızın nedeni dişinizdeki problem olabilir. Tüm bunlar size çok da olası örnekler gibi gelmiyor olsa da yaşanabilir sağlık problemleridir. Bugün olmasa da yarın karşınıza çıkabilir.

Aslında dişleriniz sizin çok da yorulmanızı istemiyor. Yapmanız gereken 4 adım var.

  1. Dişlerinizi günde iki kere fırçalamak, (Kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce),
  2. Fırçaladıktan sonra diş ipi ile diş aralarını temizlemek,
  3. Gargara ile ağzın genel hijyenini sağlamak,
  4. 6 aylık diş hekimiz kontrollerini aksatmamak ve profesyonel diş temizliği yaptırmak.
Share:
Sohbeti aç
İletişime geçin.
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?