Periodontoloji (dişeti hastalıkları) alanında, diş dokusu mikroskobik ve kliniksel olarak incelenerek, dokularda meydana gelecek hastalıkların tespiti ve tedavisi sağlanır, hastalığın nüksetmesini engellemeye yönelik çalışmalar yapılır.
Diş eti hastalığı neden kaynaklanır?
Dişlerimiz, vücudumuzda kendi kendine iyileşemeyen tek organımızdır, bu sebeple geçmişin reaktif tedavi yöntemleri yerine artık günümüzde koruyucu ve önleyici tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Diş eti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen ve dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları, bakteri üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur.
Bunların yanı sıra diş eti hastalığı genetik nedenler, sigara kullanımı, ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, diabet (şeker hastalığı), diş sıkma -gıcırdatma, kötü beslenme ve kötü yapılmış kuron köprü ve dolgularda diş eti hastalığına neden olabilir.
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?
Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Ayrıca dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının yol açtığı diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
Dişeti hastalığının pek çok belirtisi vardır:
- Dişlerin fırçalanması sırasında kanayan dişetleri,
- Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri,
- Sürekli kötü ağız kokusu,
- Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan ve çekilen diş etleri,
- Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı,
- Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişlerdir.
Bununla beraber, periodontal hastalık hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek gerekmektedir.
Diş eti hastalığının tedavisi
Dişeti hastalığının erken dönemindeki tedavisi, dişler üzerinde bulunan eklentilerin (plak ve diştaşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem diş etinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Erken tedavi edilmeyen diş etleri ve ilerlemiş vakalar, cerrahi tedaviyi gerektirebilir.